DUKE UNIVERSITY STUDENT WELLNESS CENTER

Durham, NC

This new, LEED Silver college wellness center was built to serve the full constellation of student health needs. It was the architect’s intention to make the building itself part of the healing process, through “its sensitive response to the human condition.” We saw this as an opportunity to create lighting that would make an active contribution to this effort.

Located on a prominent corner of the campus, the Center consolidates all student health, counseling, dental and therapy departments that had previously been scattered across the campus. Through its natural materials and transparent, expansive wall, the architecture provides a welcoming sanctuary to the student population. The lighting design reinforces that commitment by illuminating the building from within to create an inviting presence.

The building’s night imagery lighting comes from within, so there is no direct light-spill from the building into the sky after dark. The lighting is controlled by an astronomical timeclock set to dim slowly over the evening.

Lighting is a key element in a design that enriches the environment, invites students in and promotes a sense of well-being. The Center’s lighting encourages more students to visit and use its services, reinforcing the importance of health and wellness at the university.

Awards

  • IES Illumination Award of Merit - Exterior Lighting

ARCHITECT

Duda/Paine Architects

PHOTO CREDIT

Robert Benson Photography